Nintendo Wii със специфичния за конзолата джойстик (Wii Remote)
Nintendo Wii  е конзола за видео игри разработена от Nintendo през 2006г.
Конзолата е петата подред и последовател на успешната преди това GameCube. Те са напълно съвместими  както от аксесоари така и от към игри. За първи път Wii е представено на изложението за елекотронни забавления E3 през 2004г, а самия контролер през 2005г на Токийското шоу за игри(Tokyo Game Show).
Тя е седмо поколение конзола,чийто преки конкуренти са XBOX360 (Microsoft), PS3(SONY). Основната разлика спряко конкурентите е безжични контролер, който може да засича движенията на играча в трите измерения. Другата по съществена разлика е така наречения WiiConnect24,с чиято помощ може да се полувачат съобщения и подобрения на софтуеъра(update) през интернет дори и да сте в режим на готовност(standby mode).

Хардуеър

Wii (отгоре) в сравнение с GCN, N64, SNES и NES
Конзолата на Nintendo е най-малката в момента,но за сметка на това пък от хардуъер е и най-слаба от конкурентите й..Размерите и са 44mm x 157mm 215.4mm.Тежи около 1.3kg,която я и прави наи-леката от трите седмо поколение конзоли.Самата тя може да бъде разположена вертикално или хоризонтално.Конзолата работи с стандартни DVD(12cm) носители,но може и да работи с Mini DVD(8cm) носители,каквито се използват при Nintendo GameCube.Конзолата разполага с два USB порта разположение отзаде,както и един SD слот за карти разположен отпреде под устройството за четене на DVD-та.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wii Optical Disc in case

Като стартов пакет(стандартна окомплектовка) пройзводителя предлага:
-стенд за конзолата(когато трбява да бъде вертикално разположена)
-един джойстик Wii Remote+ две батерии АА
-едно брой нунчик(Nunchuk)
-един сензорен бар
-външен захранващ адаптер
-кабел за връзка с ТВ(AV с RCA конектори+SCART преходник)
-една игра Wii Sports.

 

Първото издание на конзолата има недостатък че неможе да чете DVD-Video или DVD-Audio дискове.В последствие през 2007г когато излиза подобрена версия на конзолата този недостатък е елеминиран.
Въпреки че на презентацията на конзолата тя  е представена в няколко цвята-бял,черен,сребрист,зелен и червен,когато се пуска на пазара тя е само в бял цвят и това е в период на две години и половина.Конзолата с черен цвят е достъпка в Япония през Август 2009г.,в Европа през Ноември 2009г,и Северна Америка през Май 2010г.Червения цвят сзапочва да се предлага в Япония през Ноември 2010г в чест на 25 годишнината на поредицата Super Mario Bros..Ограниченото издание на конзолата с този цвят се появява през Октомвир 2010г в Англия,като към комплекта е в ключена и оригиналната игра Donkey Kong.,но също така и предлага новия Wii Remote Plus,което е нова версия на контролера който е с подобрена технология за движенията.Червения цвят е реализиран в Сверна Америка през Ноември 2010г,в комплекта на която влиза най-новата тогава част на играта Super Mario,а именно-New Super Mario Bros. Wii,като отново в комплекта се съдържа Wii Remote Plus

Контролера Wii Remote

Nunchuk(в лявата ръка), Wii Remote(в дясната ръка)
Wii remote е основия контролер на конзолата.Излползва комбинация от вграден в него акселометър и инфраред сензор за усещане на позицията в 3D пространстворто.Този дизайн позволява на потрелбителя да играя изпозлвайки физически движения в реално време и работа с традиционните бутони.Самия контролер се свързва към конзолата посредством Bluetooth и разполага с екстри като вибрация и вграден микрофон.
Wii MotionPlus който излиза в последствие като добавка към контролера е с цел да се подобри чувствителноста на движенито до степен почти 100%
Памет
Wii  съдържа 512MB вътрешна памет и има възможност за работа с SD карта.Самата карта може да бъде използвана за качване на снимки,за съхраняване на записи на игри (save) както и за съхраняване на информация свалена от интернет.

Съвместимост

Nintendo GameCube мемори карта и слотовете за GameCube конттолери

Wii е напълно съвместима(с изключение на тези който се издават в Южна Кореа) с всичкия GameCube софтуеър и перфиерия-като мемори карти и контролери.Конзолата предоставя прогресивно сканиране(480p) за нормалното изкарване на образ на екрана на GameCube  игрите и програмите.Периферията може да бъде свързана посредством четерите порта за контролери и двата порта за мемори карти,намиращи се под защитен капак който се отваря надолу-нагоре.Друга опция която има е възможнсотта да се свърже дори Game Boy Advance и e-Reader посредством Game Boy Advance Cable.

Свързване с Nintendo DS

Конзолата потдържа безжичен начин за връзка с преносимата конзола на Nintendo,а именно Nintendo DS,без необходимостта на допънителни аксесоари.Тази връзка позволява на играча да изпозлва микрофона на преносимата конзола и тъч скрийна като входове за Wii игрите.Например при играта Pok?mon Battle Revolution,където играча може да използва своят Nintendo DS като контролер.

Връзка с интернет
Свързването на конзоалта към интернет става посредсвтон вградената безжична карта потдържаща стандарта 802.11b/g или през USB-to-Ethernet адаптер.

назад