История
PlayStation 2 е конзола от шесто поколение игрови конзоли, произведена от SONY като част от PlayStation сериите. Нейното анонсиране е  през Март 1999г. и е реализирана през 4 Март 2000г във Япония. Главните съперници тогава са Dreamcas(SEGA), XBOX Original(Microsoft), Gamecube(Nintendo). PlayStation 2 е най-продаваната конзола за всички времена.Продадени са над 150 милиона конзоли до 31 Януари 2011г.По данни на SONY има около 10.828 издадени приложения(софтуеър,игри и др.)

Софтуеър и хардуеър
Софутеърът се разпространява на CD-ROM  и DVD-ROM носители.В допълнение на това конзолата може да възпройзвежда аудио CD и DVD  филми,а също тока е и съвместима с PlayStation 1 игрите.PlayStation 2 също така и потдържа мемори картите на PlayStation 1(който могат да работят само с PS1 игрите) както и контролерите му-но те неса напълно съеместими с някой от функцийте на PlayStation 2 игрите.

 

PlayStation 2 CD/DVD носител
Контролера на Playstation 2,има наименованието Dual Shock2 и по същността си е подобрение на контролера на PlayStation 1,като основната разлика е че PS2 контролера има вече налична вибрация(force feedback)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8 MB PlayStation 2 мемори карта
Мемори картата за Play Station 2 има капацитет от 8MB.Също така могат и да се намерят и мемори карти от други пройзводители с капаците 8MB,16MB,32MB и повече,но те не са сертифицирани от SONY и не винаги са съвместими и неможе да се гарантира  безпробемна работа с тях.
Конзолата има също така два USB порта и един IEEE1394(Firewire) порт.Съвместимоста на тези портова зависи от софтуеарната потдръжка на устройството което ще се изпозлва.PlayStatio 2 има възможност за добавяне на хард диск(HDD) в мястото наречено Expanision bay,разположенo от задната част на конзолата.Но това го има само по стария вариант на конзолата(FAT),докато при SLIM това може да се осъществи посредством външен хард диск и едно от наличните USB-та на конзолата.За да се работи с хард диска и при двете конзоли е необходимо изпозлването на специален софтуеър.
PlayStation 2 има възможност за игра в интернет посредством LAN мрежа,както и за сваляне на приложения от сайта на SONY.Като при FAT ревизията това става с PlayStation 2 мрежови адаптер(PlayStation 2 Network Adapter),докато при SLIM-PlayStation 2 мрежовия адаптер е интергриран в конзолата в така наречения LAN порт.

Видов Playstation 2 конзоли
Основната разлика между отделните версии на конзолата е дизаина-оригиналния(първия)FAT,а всички версии след него се наричат SLIM(slimline),който са представени в края на 2004г
FAT модел

Модел SCPH-30000 с DualShock 2 контролер

Първите 3 модела изкарани на пазара са:
-SCPH-10000
-SCPH-15000
-SCPH-18000
Тези модели са продавани само в Япония и  разполагат с PCMCIA слот вместо разширитения слот(Expanision bay) на по-новите модели който са пускат по късно в продажба в Европа и САЩ.В последстви излизат версии на конзолата водейки се:
-V3,V4,V5,V6(понякога нарична V 5.1),V7 и V8
Стандартния цвят на конзолата е черен.По късно се разпорстраняват и конзоли с цветове като-бял,светло жълто,син,сребърен,розов.
Интересно е да се спомене че малкото лого на PS разположено отпреде на конзолата може да се завърта от потребителя до 90 градуса в зависимост от това как е разположена конзолата-вертикално или хоризонтално.Това е налично и при по новата версия-SLIM

Slim модел

PlayStation 2 SLIM с Dual Shock 2 контролер
През септември 2004г., SONY нова ревизия на конзолата PlayStation 2-модел V12, SCPH-70000.Тя е достъпна през октомври 2004г.,като основните разлики с педходния(FAT) модел са :
-по-малък размер
-по-тънка
-по-лека
-разполага с вграден LAN порт за интернет

Модел V12
V12 модела за първи път е разпространен в черен цвят,но е разпространена и в сив цвят който е достъпен в Англия,Германия,Австралия,Франция,Италия,Южна Африка,Северна Америка.Лимитираното(ограничено) издание на конзолата е пуснато през Март 2007г в розов цвят.

Модел V14
След успеха на V12,се реализира V14(SCPH-75001 and SCPH-75002),който съдържа в себе си интегрирани ЕЕ и GS чипове.Особенното е че има и вече разлика в оптиката на самaта конзола в сравнение с предходните версии

Модел V15
През 2006г.е реализирана версията V15(SCPH-77001a and SCPH-77001b).Като разликата с предходните се намира отново във вида на оптиката,по-добър BIOS и драйвери за управления на устройствата

През Юли 2007г.,Sony започват доставката на модела SCPH-79000,който се характеризира основно в тежестта-само 600гр,докато SCPH-77001 тежи 900гр.Другото хaрактерно е че разполага и с по-малка дънна платка.
Последната версия която пускат SONY е SCPH-90000,на 22 Ноевмри 2007г.Тук основната ралзика е че няма външен адаптер за захранване на конзолата.То е интегрирано в самата конзола

Аксесоари:
-контролер (DualShock 2)
-хард диск (PlayStation 2 HDD)
-камера (EyeToy)
-слушалки с микрофон (PlayStation 2 Headset)
-дистанционно урпавление на приложения(PlayStation 2 DVD remote control)
-мишка(USB Mouse)
Официалнат мишка на SONY има предимството пред неофициалните,че няма необходимост от драйвери(софтуеър) за работа с нея.
USB Mouse съвместими игри:
Age of Empires II, Armored Core 2, Armored Core 3, ATV Quad Power Racing 2, Deus Ex, Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII, EverQuest Online Adventures: Frontiers, Final Fantasy XI, Half-Life (video game),[41] Myst III: Exile, Red Faction 2, Resident Evil 4, Sky Odyssey, Soldier of Fortune: Gold Edition, Star Trek Elite Force, Tokyo Xtreme Racer 3, Unreal Tournament

назад